[LAU] No audio with Debian Wheezy (+ 3.10 bp kernel) on Intel Haswell processor...

Previous message: [thread] [date] [author]
Next message: [thread] [date] [author]
From: <dafreedm@...>
To: <linux-audio-user@...>
Date: Friday, October 4, 2013 - 4:57 am

Hi,

I'm running stock Debian Wheezy (7.1) --- except for a kernel upgrade
(3.10-0.bpo.2-amd64) from Debian backports --- as well as XFCE, on a
couple different hardware configs. However, I'm struggling to get
audio to work properly on my new Intel Haswell board.

(1) On a Thinkpad x220: Audio works great, out of the box

(2) On a Supermicro X10SLQ (Q87 chipset) with Haswell i4770S: Audio
doesn't work at all --- no audio at all comes out of standard
rear headphone jack. (NOTE: Supermicro website identifies audio
capabilities as provided by onboard RealTek ALC888S chipset, but
lspci [below] instead identifies Intel HDA audio, courtesy of
Haswell. I worry that this might be an issue.)

Could this be an issue with the kernel, or should I be looking
elsewhere. I was under the belief that 3.10 (unlike the 3.2 kernel
that shipped with Wheezy) had fairly comprehensive support for Haswell
in general!

Some more information is attached below...

I don't have much experience trouble-shooting audio problems, so I
appreciate any suggestions / pointers.

Thanks!

----------------------------------------------------------------------

guest@haswell:~$ lspci -v | grep -i -A8 audio
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Haswell HD Audio Controller (rev 06)
Subsystem: Intel Corporation Device 2010
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 52
Memory at f0534000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
Capabilities: [50] Power Management version 2
Capabilities: [60] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit-
Capabilities: [70] Express Root Complex Integrated Endpoint, MSI 00
Kernel driver in use: snd_hda_intel

--
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation Lynx Point High Definition Audio Controller (rev 04)
Subsystem: Super Micro Computer Inc Device 0654
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 53
Memory at f0530000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
Capabilities: [50] Power Management version 2
Capabilities: [60] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit+
Capabilities: [70] Express Root Complex Integrated Endpoint, MSI 00
Capabilities: [100] Virtual Channel
Kernel driver in use: snd_hda_intel
guest@haswell:~$ lsmod | grep snd
snd_hda_codec_realtek 32712 1
snd_hda_codec_hdmi 31720 1
snd_hda_intel 35718 5
snd_hda_codec 122850 3 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel
snd_hwdep 13189 1 snd_hda_codec
snd_pcm 68525 3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec,snd_hda_intel
snd_page_alloc 13018 2 snd_pcm,snd_hda_intel
snd_seq 45186 0
snd_seq_device 13176 1 snd_seq
snd_timer 22773 2 snd_pcm,snd_seq
snd 53068 19 snd_hda_codec_realtek,snd_hwdep,snd_timer,snd_hda_codec_hdmi,snd_pcm,snd_seq,snd_hda_codec,snd_hda_intel,snd_seq_device
soundcore 13026 1 snd
guest@haswell:~$ dmesg | grep -i sound
[ 2.007991] input: HDA Intel MID HDMI/DP,pcm=8 as /devices/pci0000:00/0000:00:03.0/sound/card0/input6
[ 2.008079] input: HDA Intel MID HDMI/DP,pcm=7 as /devices/pci0000:00/0000:00:03.0/sound/card0/input7
[ 2.008131] input: HDA Intel MID HDMI/DP,pcm=3 as /devices/pci0000:00/0000:00:03.0/sound/card0/input8
[ 2.034368] input: HDA Intel PCH Front Headphone as /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card1/input9
[ 2.034620] input: HDA Intel PCH Line Out CLFE as /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card1/input10
[ 2.034834] input: HDA Intel PCH Line Out Surround as /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card1/input11
[ 2.035018] input: HDA Intel PCH Line Out Front as /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card1/input12
[ 2.035199] input: HDA Intel PCH Line as /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card1/input13
[ 2.035383] input: HDA Intel PCH Rear Mic as /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card1/input14
[ 2.035565] input: HDA Intel PCH Front Mic as /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card1/input15
guest@haswell:~$
_______________________________________________
Linux-audio-user mailing list
Linux-audio-user@lists.linuxaudio.org
http://lists.linuxaudio.org/listinfo/linux-audio-user

Previous message: [thread] [date] [author]
Next message: [thread] [date] [author]

Messages in current thread:
[LAU] No audio with Debian Wheezy (+ 3.10 bp kernel) on Inte..., , (Fri Oct 4, 4:57 am)