Re: [LAU] xrun problems. (Was Re: Introduction to Ardour 3.0 MIDI)

Previous message: [thread] [date] [author]
Next message: [thread] [date] [author]
To: <peder@...>
Cc: <linux-audio-user@...>
Date: Monday, March 28, 2011 - 9:15 pm

--00163692026f5f1e29049f917199
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1

Hi Peder. Thanks for your assistance. Info below:

>What CPU do you have (grep "model name" /proc/cpuinfo)?

AMD Phenom(tm) 9750 Quad-Core Processor

>Have you made the limits.conf hack to enable realtime and are you

I'm afraid I have no idea. I have a real-time kernel and I have it set to on
when I use firewire, but off when I use alsa. All music production (when I
get the one-off xruns) happens only when using firewire, and thus with
realtime on.

>running jack in realtime (with say -P70)?

Yes I have jack in realtime, on exactly P70, but ONLY in firewire mode. Alsa
mode is set to default priority and non-realtime. I have QjackCtl setup so
that it launches and starts in Alsa-mode when I boot my computer. When I do
music stuff and turn my firewire device on I switch to the "firewire" preset
which is realtime P70.

>Are you running jack with ?ber-low latency; what's the frames/period
setting?

In firewire mode I have frames/period setting of 256 with buffer on 3 = a
latency of 17.4 msec. Alsa mode is much higher on 1024 and around 70 msec
(but I believe that should be irrelevant as I don't do any audio/midi jack
connection stuff in Alsa mode.

-Dan

--00163692026f5f1e29049f917199
Content-Type: text/html; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable

Hi Peder. Thanks for your assistance. Info below:>What CPU do yo=
u have (grep "model name" /proc/cpuinfo)?AMD Phenom(tm) 9=
750 Quad-Core Processor

t to on when I use firewire, but off when I use alsa. All music production =
(when I get the one-off xruns) happens only when using firewire, and thus w=
ith realtime on.

>running jack in realtime (with say -P70)?Yes I have jack in rea=
ltime, on exactly P70, but ONLY in firewire mode. Alsa mode is set to defau=
lt priority and non-realtime. I have QjackCtl setup so that it launches and=
starts in Alsa-mode when I boot my computer. When I do music stuff and tur=
n my firewire device on I switch to the "firewire" preset which i=
s realtime P70.

>Are you running jack with ?ber-low latency; what's the frames/perio=
d setting?In firewire mode I have frames/period setting of 256 with=
buffer on 3 =3D a latency of 17.4 msec. Alsa mode is much higher on 1024 a=
nd around 70 msec (but I believe that should be irrelevant as I don't d=
o any audio/midi jack connection stuff in Alsa mode.
-Dan

--00163692026f5f1e29049f917199--

Previous message: [thread] [date] [author]
Next message: [thread] [date] [author]

Messages in current thread:
Re: [LAU] xrun problems. (Was Re: Introduction to Ardour 3.0..., Dan Capp, (Mon Mar 28, 9:15 pm)
Re: [LAU] xrun problems. (Was Re: Introduction to Ardour 3.0..., Uwaysi Bin Kareem, (Wed Mar 30, 4:11 pm)
Re: [LAU] xrun problems. (Was Re: Introduction to Ardour 3.0..., Fernando Lopez-Lezcano, (Thu Mar 31, 7:45 pm)
Re: [LAU] xrun problems. (Was Re: Introduction to Ardour 3.0..., Fernando Lopez-Lezcano, (Mon Apr 4, 7:03 pm)