[linux-audio-user] Re: alsa hdsp 64-Bit Report

Previous message: [thread] [date] [author]
Next message: [thread] [date] [author]
To: A list for linux audio users <linux-audio-user@...>
Date: Tuesday, March 22, 2005 - 5:35 pm

I rebooted my dual Opteron into its 64-bit environment to try alsa
1.0.9RC1. I see progress, but no joy yet.

alsa-driver, lib, utils all compile and install successfully for me.
Ditto for hdsploader. The alsa-firmware is 1.0.8, and seems to work.

However, hdspconf and hdspmixer break with an old arch mismatch type
error as follows:

make[1]: Entering directory `/usr/local/src/alsa/alsa-tools-1.0.9rc1/hdspconf/src'
if g++ -DPACKAGE_NAME=\"\" -DPACKAGE_TARNAME=\"\" -DPACKAGE_VERSION=\"\" -DPACKAGE_STRING=\"\" -DPACKAGE_BUGREPORT=\"\" -DPACKAGE=\"hdspconf\" -DVERSION=\"1.4\" -DSTDC_HEADERS=1 -DHAVE_LIBASOUND=1 -I. -I. -g -O2 -O2 -march=i386 -mcpu=i686 -I/usr/X11R6/include -fno-exceptions -MT hdspconf.o -MD -MP -MF ".deps/hdspconf.Tpo" \
-c -o hdspconf.o `test -f 'hdspconf.cxx' || echo './'`hdspconf.cxx; \
then mv -f ".deps/hdspconf.Tpo" ".deps/hdspconf.Po"; \
else rm -f ".deps/hdspconf.Tpo"; exit 1; \
fi
hdspconf.cxx:1: error: CPU you selected does not support x86-64 instruction set
hdspconf.cxx:1: error: CPU you selected does not support x86-64 instruction set
make[1]: *** [hdspconf.o] Error 1

Still, if I could figure out how to set the levels with amixer, it seems
I could work sound in 64-bit mode. Starting alsasound goes like this:

#service alsasound restart
Shutting down sound driver: done
Starting sound driver: snd-hdsp done
Starting sound driver: snd-hdsp done
/usr/sbin/alsactl: load_state:1272: No soundcards found...

Running aplay behaves as if it's working. But I cannot figure out how to
set levels with amixer:

numid=5,iface=HWDEP,name='Mixer'
; type=INTEGER,access=rw---,values=3,min=0,max=65536,step=1
: values=0,0,0

I don't understand "0,0,0" This appears to be something new to me.
Nothing I've tried appears to put any value there--including editing
/etc/asound.state by hand.

PS: running hdspconf and hdspmixer from a chroot of my 32-bit
environment just yields "no sound cards found" as I would expect.

Previous message: [thread] [date] [author]
Next message: [thread] [date] [author]