[LAD] USB-Audio and XHCI (USB 3)

Previous message: [thread] [date] [author]
Next message: [thread] [date] [author]
To: Daniel Mack <zonque@...>, <alsa-devel@...>, <gdiffey@...>, <clemens@...>, <tiwai@...>, <linux-audio-dev@...>, <linux-audio-user@...>
Date: Sunday, January 1, 2012 - 5:57 pm

Hi everyone,

I was wondering if anyone managed to run a USB 2 soundcard on a USB3
(XHCI) port?

I'm running the kernel 3.2 rc7.

With the M-Audio Fast Track Ultra (USB 2):
The output of dmesg is this:
[ 475.094595] usb 3-1: new high-speed USB device number 2 using xhci_hcd
[ 475.108605] usb 3-1: config 1 interface 3 altsetting 0 bulk
endpoint 0x7 has invalid maxpacket 8
[ 475.108615] usb 3-1: config 1 interface 3 altsetting 0 bulk
endpoint 0x87 has invalid maxpacket 8
[ 475.108958] xhci_hcd 0000:04:00.0: WARN: short transfer on control ep
[ 475.109328] xhci_hcd 0000:04:00.0: WARN: short transfer on control ep
[ 475.109879] xhci_hcd 0000:04:00.0: WARN: short transfer on control ep
[ 475.110564] xhci_hcd 0000:04:00.0: ERROR: unexpected command
completion code 0x11.
[ 475.110585] usb 3-1: can't set config #1, error -22

The snd-usb-audio module is not probed automatically, and if I
modprobe it manually, no sound card is detected.

The error message is described in this bug:
https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=679944
but if I understand well, kernel wise, everything is "ok" and the
issue lies in Alsa

The output of lsusb is:
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:0020 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 002: ID 8087:0020 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 003: ID 050d:0307 Belkin Components
Bus 002 Device 003: ID 0408:1af1 Quanta Computer, Inc.
Bus 001 Device 004: ID 046d:c51b Logitech, Inc. V220 Cordless Optical
Mouse for Notebooks
Bus 003 Device 002: ID 0763:2080 Midiman M-Audio RunTime DFU

The Edirol UA-25Ex (USB 1) works fine, I get a few warnings in dmesg
but the sound card is detected and functional...

Let me know if I should provide any more info, or outputs, anything
that can help.

Kind Regards,
Aurélien
_______________________________________________
Linux-audio-dev mailing list
Linux-audio-dev@lists.linuxaudio.org
http://lists.linuxaudio.org/listinfo/linux-audio-dev

Previous message: [thread] [date] [author]
Next message: [thread] [date] [author]

This is the only confirmed message in this thread.