Re: [LAD] Devs needed for opensource virtual analog softsynth idea

Previous message: [thread] [date] [author]
Next message: [thread] [date] [author]
To: <steiner@...>
Cc: <linux-audio-dev@...>
Date: Wednesday, February 16, 2011 - 1:33 am

--20cf30549ee52fc1ca049c5c4376
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1

Thanks a lot Malte,

However, I'm still having very strange issues with minicomputer. I copied
the presets to .minicomputer. Now the editor recognizes the presets. When
it gets a program change event it switches the presets, and you can also
switch the presets with the gui, and the settings change. However, I don't
get any sound coming out! I'm running jack, I know I've got the audio
system set up right, because all other programs work with it. I've tried
connecting to *Every* midi port, and connecting *every* output port to my
speakers. Still no sound. I've tried every combination of preset
changes+channel changes, no luck. I've opened up kmidimon to verify it's
getting the right events: it is. I've checked the jack messages to see if
it's being swamped with xruns (it's getting some, but not enough to be a
concern). I tried changing various "mix" or "volume" settings on the GUI
in combination with all of the above. Still no luck.

However, one time, in the middle of everything, I got sound. I think it was
after I moved the modulation wheel. But then it was stuck with the sound
on. It kept playing notes, but would never stop (it was monophonic). It
was as if it was only getting note on commands. Program changes worked, and
it didn't change anything when I switched between channels. The pitch bend
did nothing, neither did the modulation wheel. I disconnected every port
except for the Mix ports, and it still played audio. So I thought I had it
figured out. I restarted it, and tried to reproduce. I couldn't. The mod
wheel does nothing. Nothing I do does anything. Please help me!

Jeremy

On Sun, Feb 13, 2011 at 2:34 PM, Malte Steiner wrote:

> Hi,

--20cf30549ee52fc1ca049c5c4376
Content-Type: text/html; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable

Thanks a lot Malte,However, I'm still having very s=
trange issues with minicomputer. =A0I copied the presets to .minicomputer. =
=A0Now the editor recognizes the presets. =A0When it gets a program change =
event it switches the presets, and you can also switch the presets with the=
gui, and the settings change. However, I don't get any sound coming ou=
t! =A0I'm running jack, I know I've got the audio system set up rig=
ht, because all other programs work with it. =A0I've tried connecting t=
o *Every* midi port, and connecting *every* output port to my speakers. =A0=
Still no sound. =A0I've tried every combination of preset changes+chann=
el changes, no luck. =A0I've opened up kmidimon to verify it's gett=
ing the right events: it is. =A0I've checked the jack messages to see i=
f it's being swamped with xruns (it's getting some, but not enough =
to be a concern). =A0I tried changing various =A0 "mix" or "=
volume" settings on the GUI in combination with all of the above. =A0S=
till no luck.

However, one time, in the middle of everything, I got s=
ound. =A0I think it was after I moved the modulation wheel. =A0But then it =
was stuck with the sound on. =A0It kept playing notes, but would never stop=
(it was monophonic). =A0It was as if it was only getting note on commands.=
=A0Program changes worked, and it didn't change anything when I switch=
ed between channels. =A0The pitch bend did nothing,=A0neither=A0did the mod=
ulation wheel. =A0I disconnected every port except for the Mix ports, and i=
t still played audio. =A0So I thought I had it figured out. =A0I restarted =
it, and tried to reproduce. =A0I couldn't. =A0The mod wheel does nothin=
g. =A0Nothing I do does anything. Please help me!

JeremyOn Sun,=
Feb 13, 2011 at 2:34 PM, Malte Steiner <steiner@block4.com> wrote:

Hi,

I have been doing some more work recently on the minicomputer port, and
I have a few questions/ problems:

1. I can't get minicomputer to make any sound. =A0I start the CPU and t=
he
gui up fine, connect them to midi in and audio out in qjackctl, and play
something, and there is no sound. =A0Are the default settings supposed to
be silent? =A0If so, what should I change to get some sound?

The default is silent, have you installed the preset sounds and load a mult=
i and / or a preset sound? That should get you started

2. Could you give me a brief explanation of what is controlled by OSC
and what is controlled by MIDI? =A0Also, there are two different jack MIDI<=
br>
input ports for the two programs (minicomputer and minicomputerCPU). =A0Do<=
br>
these work differently? =A0How so?

Please consult the minicomputerManual PDF which should clearify all the que=
stions. Midi to the minicomputer alsa port is only for programchanges while=
to the minicomputerCPU is for midi notes on channel 1 to 8. OSC goes from =
the gui to the engine for changing the parameters, the OSC messages are exp=
lained in the manual.

Cheers,

Malte

_______________________________________________
Linux-audio-dev mailing list
L=
inux-audio-dev@lists.linuxaudio.org

http://lists.linuxaudio.org/listinfo/linux-audio-dev

--20cf30549ee52fc1ca049c5c4376--

Previous message: [thread] [date] [author]
Next message: [thread] [date] [author]

Messages in current thread:
Re: [LAD] Devs needed for opensource virtual analog softsynt..., Krzysztof Foltman, (Thu Jan 6, 10:59 am)
Re: [LAD] Devs needed for opensource virtual analog softsynt..., Jeremy, (Wed Feb 16, 1:33 am)
[LAD] Voice assign and stealing, Jens M Andreasen, (Sat Jan 8, 3:51 pm)